Välkommen till Kelpiestuds.se

Hundtricks

Vill du lära din hund stänga luckor, dörrar och hämta posten? Då är det hundtricks du ska kolla in. Vi har skrivit mängder av lärorika artiklar om hur du enkelt kan lära din hund roliga och användbara hundtricks, både för nybörjaren och för den erfarne.

Hundliv

Livet med en hund är fantastiskt på många sätt. Men ibland dyker det såklart upp stunder som kan kännas frustrerande och jobbiga. Ta del av intressant läsning om hundliv, allt vad det innebär. Lär känna din hund ännu bättre och få ett roligare och mer kärleksfullt förhållande till din fyrbenta älskling.

Hunddressering

Lyder inte hunden? Uppfostran av en hund till en trevlig och glad fyrbent älskling kan stundvis vara hårt arbete. Men med rätt hunddressering kan du snabbt och smidigt ta de första stegen till en hund som lyder. Ta del av tips och intressanta artiklar gällande hunddressering hos oss.

Hundar – människans bästa vän

Att leva tillsammans med en hund har helt klart sina fördelar. Åren tillsammans med en hund är också kantade av besvär, frustration och sorg. För att du och din hund ska få den bästa tiden tillsammans vill vi hjälpa dig. Vi hoppas att du ska kunna skapa den tillvaro du vill ha med din hund genom läsning som rör allt om hundar. Exempelvis hundtrick, hunddressyr och problem man kan möta längs vägen, . En glad och lydig hund kan förändra ditt liv till det positiva. Du får helt plötsligt en livskamrat som du kan ta med dig nästan överallt. Ni kan hitta nya intressen tillsammans, som att vandra i skogen, träna ihop eller kanske resa tillsammans.

 

Hitta hjälp på vägen hos oss


Känner du att du och din hund ibland har många motgångar och svårigheter som verkar omöjliga att lösa? Visst, vi vet hur ordspråket går ”det går inte att lära en gammal hund sitta”. Men vi håller faktiskt inte med. Finns viljan finns också lösningen. Behöver du hjälp med dressyr eller har du kanske problem med en hund som biter och är aggressiv? Då ska du fortsätta hänga hos oss. Vi lägger ständigt ut nya artiklar som ger oss nya inblickar i hur ett liv med hund kan vara. Det forskas otroligt mycket om hundar hela tiden. Det innebär att det finns det anledning till att hålla dig uppdaterad för att forma ett bättre liv tillsammans med din hund.

Beroende på vilken hundras du har, kan svårighetsnivån variera lite vid uppfostran av den och när du vill lära den olika hundtrick. Vissa hundar har större behov än andra av att få mental stimulans. Om vallhundar inte får valla eller utöva sitt ”jobb” på något annat sätt är risken exempelvis stor att de blir stressade och aggressiva. Ta del av våra lärorika artiklar för att bli en bättre, gladare och lugnare hundägare.

Senaste Bloggar

Allt om vad ett weblån är

Numera är det vanligt att man ansöker om ett lån via webben. Men vad är egentligen ett weblån, och hur utmärker sig ett weblån från andra typer av lån? Det tar vi reda på i den här artikeln.  

Vad är ett weblån?

Ett weblån är ett lån man tar på internet, det vill säga via webben. Weblån är motsvarigheten till det vi tidigare kallade för SMS-lån. Ett weblån är ett lån med snabb utbetalningstid och kort återbetalningstid, som i regel har en högre ränta jämfört med traditionella lån.  

När ska man ta ett weblån?

Ett weblån kan vara en god idé om man behöver pengar snabbt. Ett potentiellt tillfälle är när man ska checka ut från ett hotell och inte kan betala för sig, eller om man behöver pengar för att betala hyran. Mer specifikt ska man bara ta ett weblån när man måste göra det, då räntan är hög.  

4 fördelar med weblån

  1. Du kan låna pengar när du vill. Det finns till och med låneaktörer som betalar ut pengar på kväller och helger.
  2. Du behöver inte prata med någon banktjänsteman.
  3. Man får ett snabbt svar gällande om man får låna pengar eller inte.
  4. Man kan låna pengar med skulder. Detta då en betalningsanmärkning oftast inte är ett hinder.
 

3 nackdelar med weblån

  1. Man går miste om den personliga servicen på bankkontoret.
  2. Det är lätt att ta impulslån för impulsköp. Till exempel ett snabbt lån för att betala för en dyr märkesjacka.
  3. Räntesatsen ligger i regel på mellan 10 och 40 %. Det är med andra ord dyrt att ta weblån.
 

5 steg för att ansöka om ett weblån

  1. Besök en låneportal, för att jämföra weblånen mot varandra. Det är alltid gratis att jämföra lån via en låneportal.
  2. Uppge grundläggande uppgifter via lånewidgeten. Såsom om du har barn, hur mycket du tjänar och om du har en betalningsanmärkning.
  3. En kreditupplysning tas, varpå du får svar på din låneansökan. 
  4. Signera lånet med hjälp av Bank-ID
  5. Lånet betalas ut. Det tar vanligtvis bara några minuter innan man har pengarna på sitt konto, och som längst tar det några bankdagar innan pengarna betalas ut.
 

Ska man ta ett weblån för att finansiera en hund?

Det är en dålig idé att ta ett weblån för att finansiera en hundvalp. Ett hundvalpsköp är ett planerat köp, och om man måste låna pengar för en liten söt hundras är det bäst att ta ett privatlån. Ett privatlån har nästan alltid en lägre ränta än ett weblån. Räntan för ett privatlån är ca. 7,5 %.

Små söta hundraser

Visst är det något oemotståndligt gulligt med små söta hundraser? Det finns hundratals olika hundraser i världen, men vissa står ut lite extra på grund av sin knappa storlek. Till exempel är malteser, mops, yorkshireterrier, toypudel och pekingese små söta hundraser som passar utmärkt som sällskapshundar. Ta del av mer information och dröm om din egen minihund.

 

Malteser

Malteser, denna lilla fluffiga och silkeslena dunboll smälter allas hjärtan. Hundrasen är ursprungligen från Italien och är en dvärghund. Det är inte särskilt konstigt att malteser många gånger utsetts till en av världens mest populära hundraser. Den är charmig, snäll och smart. Dessutom gillar den att gosa och passar alldeles utmärkt som sällskapshund i familjen.

 

Mops

Mopsar med sina intryckta nosar och snarkande läten har under senare år blivit omåttligt populära. Det är något otroligt charmigt med dessa små söta hundar. Hundrasen mops kommer från Storbritannien, men för väldigt längesedan härstammade hundrasen faktiskt från Kina. Precis som malteser är även mops en dvärghund som inte gör mycket oväsen av sig. Mopsar brukar inte väga mer än åtta kilo och finns i flera färger.

Yorkshireterrier

Få hundraser påminner om gulliga gosedjur mer än yorkshireterrier. Denna lilla hundras kännetecknas av en silkeslen och lång pälsgardin och har vanligtvis en liten rosett eller tofs på huvudet för att få undan pälsen. Trots yorkshireterrierns gulliga utseende är den här hundrasen tuffare än man kan tro. Passar perfekt som familjehund då yorkshireterrier älskar att gosa, vara ute på promenader och att bli klappad. Var noggrann när du letar upp uppfödare av yorkshireterrier så att du hittar en ren stamtavla där hundens temperament är bra.

Toypudel

För hundallergikern kan Toypudel vara ett bra alternativ. Den här supersöta hundrasen är en minipudel med många bra egenskaper som familjehund. Toypudel är lugn till sitt temperament men behöver samtidigt aktiveras med lek och bus. Den här hundrasen behöver stimuleras både mentalt och fysiskt, gärna genom lekar och träning. Ta gärna med din toy pudel till vattnet, den älskar att bada. Toypudel är väldigt lik vanliga pudlar och avlas fram genom att blanda in extra småväxta pudlar i avlingsprocessen.

 

Pekingese

Pekingese är verkligen en söt liten hundras, en av de minsta. Hundens utseende påminner väldigt mycket om ett lejon, men han är tam och from som ett lam. Pekingese passar bra för dig som exempelvis bor i lägenhet, då hunden inte behöver särskilt mycket utrymme. Förutom att vara en utmärkt familjehund så gillar pekingese även att leka, busa och att få vara utomhus. Om du vill ha en lite lugnare hund är pekingese bra eftersom hundrasen ofta anses vara reserverad och motsatsen till framfusig.

Oavsett vilken av alla små söta hundraser du föredrar är det viktigt att alltid komma ihåg att hundar är krävande. Det spelar ingen roll om hunden är lugn till sitt temperament och klassas som en bra familjehund. Samtliga hundraser behöver uppmärksamhet, träning och uppfostran. Även dessa små söta hundraser. Välj hundras utifrån vad hundens behov är och om du kan tillgodose dessa, då har du de bästa förutsättningarna för ett bra liv tillsammans.

Tips när du ska lära hunden tricks

Att vara hundägare är otroligt av många anledningar. En anledning är såklart att du kan göra så mycket tillsammans med hunden. Du kan ta med hunden nästan överallt och dessutom hitta på saker ihop, som hundtricks till exempel!

Hundtrix är både roligt för dig och hunden, samtidigt som det är stimulerande för hundens psyke. Det finns hundtrix och så finns det hundtrix. Låt oss förklara. Att lära hunden sitta, ligga och rulla runt är ganska vanliga och enkla trick som de flesta kan lära hunden. Även tricks hund som ”vacker tass” och liknande. Men det finns även mer avancerade trick som faktiskt kan komma till nytta både för dig och hunden. Till exempel genom att lära hunden hjälpa till med saker, som att hämta brev, bära påsar eller städa. Ja, du läste rätt. Det går att lära hunden städa.

Oavsett vilken sorts hundtrick du vill lära hunden är belöning väsentligt. Det är så hunden lär sig att upprepa beteende, för att den belönas för det. Många hundägare gillar klickermetoden, när man har en lite apparat som ger ifrån sig ett klickljud när du trycker på den. Direkt efteråt ska du även ge hunden godis. Då kommer hunden förknippa klickljudet med belöning. Klickerträning är alltså ett jättebra redskap även när du ska börja lära hunden trick.

3 tricks att lära hunden

När det är dags att lära hunden hundtrick finns det såklart hur mycket saker som helst att lära ut. Här har vi sammanställt en lista på 3 hundtrick som kan vara roliga att testa med din hund.

  1. Lär hunden stänga luckor i köket. Detta är ett hundtrick du kan få stor användning för och inte bara i köket. Börja med att träna med klicker. Sitt framför en utdragbar låda tillsammans med hunden, men utan att göra något. Sätt ett klistermärke i handflatan och låt hunden nosa på det. Belöna direkt med klickljud och godis. Upprepa momentet ett par gånger så hunden vet vad den belönas för. Fäst därefter samma klistermärke på en låda. När hunden nosar på klistermärket upprepar du belöningen med klickljud. Fortsätt så tills hunden fattat grejen. Testa sedan att dra ut lådan och låt hunden nosa. Belöna som vanligt. Sedan fortsätter du träningen tills hunden puffar lådan med mer tryck, så att den stängs. Var noga med att genast belöna gott beteende när du försöker lära hunden något nytt. Den här principen kan du använda på i stort sett alla hundtrick.
  2. Stapla muggar. Använd samma princip som ovan fast lär hunden att stapla plastmuggar i varandra. Ett bra trick som underlättar städningen!
  3. Hämta fjärrkontrollen. Detta trick kommer garanterat att underlätta vardagen för husse och matte som inte orkar resa sig från soffan. Det är bara att öva på samma sätt som ovanstående hundtrix, med klicker och godis.

Oavsett vilka trick du vill lära hunden ska du vara noga med att inte prata och säga saker förutom när du ska lära ut själva kommandot, men detta gör du först när hunden lärt sig tricket.

Klippa klor hund – vad ska jag tänka på?

Klorna är hundens motsvarighet till våra naglar. Och precis som naglar växer ju även klor. Om du inte har en hund som är mycket aktiv och gräver, bökar och sliter ner sina klor naturligt, behöver du emellanåt klippa klorna på hunden. För de flesta hundar behöver man klippa cirka en gång i veckan. Det kan kännas jobbigt och svårt, men du behöver inte oroa dig. Det finns massvis av smarta knep när du ska klippa klor på hund som inte vill, oavsett om det är en vuxen hund eller om du ska klippa klor valp.

 

Hur ofta ska jag klippa klor?

För valpar behöver du klippa klor cirka en gång i veckan. Men för vuxna hundar kan det behövas mer sällan än så. Du behöver kolla, det kan nämligen variera en hel del. Om det låter när hunden går inomhus är förmodligen klorna för långa. Ta även en närmre titt för att se om klorna är skadade. För att klippa klor på hunden behöver du en särskild klotång, det kan du hitta hos de allra flesta djurbutikerna. Tänk på att välja ut en klotång i rätt storlek, anpassad efter hundens klor. Det är bättre att köpa än ny klotång än att leta fram den du köpte 1998. Skämt åsido är det viktigt att klotången är riktigt vass, annars finns risk att tången klämmer snarare än klipper.

 

Klippa klor valp – Enkelt!

Att klippa klor valp kan du enkelt göra med en helt vanlig nagelklippare. Vanligtvis behövs nämligen en liten nagelsax eller en mindre nagelklippare då valpens klor inte är lika kraftiga och svåra att klippa som en vuxen hunds klor.

 

Så kan du klippa klor på hund som inte vill

Många hundar avskyr att få sina klor klippta. Det kan bland annat bero på att de fått klorna klippta med en klotång som är slö, något som kan göra ont. Det är också otroligt viktigt att endast klippa själva klon och inte pulpan som sitter högre upp. Klipper du i pulpan kommer det göra väldigt ont och även börja blöda. För dig vars hund har svarta klor kan det vara lite svårare att se var pulpan sitter, men genom bra belysning och genom att känna på klon upp till roten, kan du enkelt hitta gränsen. Följ dessa tips för en så smidig kloklippning som möjligt:

  1. Avslappnad miljö. Se till att du klipper klorna på hunden när hunden är trött och lugn. Det kan ofta fungera bra efter en långpromenad då hunden är trött efteråt.
  2. Sätt dig bekvämt och se till att även hunden är bekväm. Ta tag i en tass och håll i den så att du ser klorna. Man kan trycka lite lätt på trampdynan så brukar klorna fällas ut mer.
  3. Undersök var pulpan sitter och ta sedan ett bra tag för att komma åt med klotången. Klipp hellre lite än för mycket.

Tänk på att hunden har sporrar på framtassarna, dessa sitter högre upp än tassarna, dessa ska också klippas.

 

Tips när du ska klippa klor på hund som inte vill

Det viktigaste tipset är valet av kloklippare, se till att tången är extremt vass så att du får ett rent snitt när du klippt klorna. Då går det dessutom betydligt snabbare att klippa. Allra enklast blir det att klippa klorna på hunden om du börjar redan i valpstadiet. Att klippa klor valp är bra eftersom du vänjer hunden vid hanteringen. En valp som bits när du klipper klorna har antagligen haft en traumatisk upplevelse från tidigare försök. Då måste du lära om valpen att det inte är farligt eller kommer göra ont.

 

Valpen bits – vad ska jag göra?

Har du skaffat valp? Valptiden är något av det mest underbara som finns, men också kanske den mest krävande perioden av alla. Valpar är som bebisar. De är nyfikna, busiga och vill gärna ta och bita på allt. Detta kan såklart oroa hundägare, särskilt om det är din första valp. Det är ju lätt att tänka att om valpen bits kommer den förmodligen fortsätta det beteendet även i vuxen ålder, vilket såklart är betydligt värre. Men först vill vi ändå poängtera att valpar bits, det är helt naturligt. När valpen får tänder kliar detta i munnen, då biter gärna hunden på saker för att på så vis få klia av sig. Dock finns det gränser för allt. Det mesta handlar om att aktivera hunden på rätt sätt och sätta gränser.

 

Få valpen att sluta bita

Att valpen biter och nafsar på saker i hemmet är fullständigt naturligt och kan vara lite svårt att ändra på. I de flesta fall slutar hunden av sig självt med det beteendet när valpens nya tänder kommer. Men det finns ändå sätt att försöka för att få valpen att sluta bitas.

 

När slutar valpen bita?

När slutar valpen bita då? Jo, ett sätt för att snabba på processen med att få valpen att sluta bita är genom att valp-säkra hemmet. Om det ligger massor av prylar framme kommer valpen bli nyfiken och vilja undersöka dessa med hjälp av sina tänder. Se till att plocka undan sånt som ligger på golvet, som skor och liknande. Det kan vara ett bra sätt till en början. När valpen sedan börjar bita på möbler, exempelvis stolsben, kan det vara bra att markera och säga att detta beteende inte är okej. Men kom ihåg att belöning fungerar betydligt bättre i hunduppfostran än bestraffning. Så kalla på hundvalpen och belöna med godis när valpen slutar bita och går ifrån stolen.

Ett tips är att beslutsamt säga ”Nej”, men säg det med en lugn ton. Hundar har en otrolig förmåga att känna in rösten hos sin matte eller husse. Om du skriker ”Nej!” i en upprörd ton kommer hunden bli stressad. Det är bättre att vara bestämd men lugn. När hundvalpen biter på stolsbenen kan du säga ”Nej” och när valpen sedan slutar bita kan du belöna med godis. Men ha gärna med en bitleksak för att avvärja situationen och lära hundvalpen att det är okej att bita på den leksaken.

Smarta tips för att få valpen att sluta bitas

Det finns fler bra tips för att få valpen att sluta bita, exempelvis så här:

  • Om valpen biter dig när ni leker ska du bli passiv, alternativt lämna rummet. På det sättet lär du valpen att leken tar slut när den bits.
  • Avvärj med bitleksak. Valpar älskar fladdriga byxor och kjolar och bits och nafsar gärna på oss människor. När detta sker är det bra att direkt ta fram en bitleksak. Då visar du valpen att det finns många roliga leksaker som är okej att bita på.
  • Naughty mat. När valpen är olydig och bitig kan du lyfta ner valpen i en lekhage med en bitleksak. Där kan den få lugna ner sig.

Testa er fram och kom ihåg – det är fullt normalt att valpar bits. Det viktiga är att vara ett bra föredöme och inte skälla. Då kan det få motsatt effekt eller faktiskt göra en orolig valp livrädd och stressad.  Om hundar påvisar ett aggressivt beteende som vuxen skall du uppsöka veterinär.

 

Hjälp! Min hund biter mig, vad ska jag göra?

Skaffar du en valp hör bitandet och nafsandet till. Hundvalpen är nyfiken och precis som människobebisar otroligt intresserade av att stoppa allt i munnen. Men när en vuxen hund biter och beter sig som en valp bör varningsklockor börja ringa. Det är nämligen ett beteende som inte får fortsätta och ska du vara medveten om att det aldrig är hundens fel att den biter, ansvaret ligger alltid hos oss som är matte eller husse. I regel brukar det finnas tre olika sätt som hundägare försöker sig på för att stoppa bitandet:

  1. Att skälla på hunden i tron om att hunden ska sluta.
  2. Att försöka avleda genom att göra något annat.
  3. Att lära hunden att alla människor är snälla

Den första saken, att skälla på hunden när den bits eller nafsar, har mycket sällan positiv effekt. När det kommer till hunduppfostran förlorar nästan alltid bestraffning mot belöning. Det är alltså bättre att belöna hunden än att bestraffa den. Om bestraffar hunden har den ju redan gjort skadan.

Taktiken att avleda under en situation när hunden nafsar och bits kan fungera. Till exempel att gå en promenad eller att leka med något. På samma sätt tränar man exempelvis in hundtricks.

Du som hundägare kan försöka lära hunden att alla människor är snälla och trevliga, men det kommer inte fungera, hunden förstår inte det. Dessutom är långtifrån alla människor hundvana och vet hur de ska hantera en hund. Det gäller att ställa krav på hunden och arbeta med belöningar. När hunden nafsar och du påkallar uppmärksamhet som gör att hunden kommer till dig ska du belöna den. Då lär den sig att den får godis när den kommer till husse eller matte.

 

Varför bits hunden?

Det finns många anledningar till att det finns en hund som biter människor. Det kan dels handla om hundens ras. Du kanske har en kamphund vars stora glädje i livet är just kamp, att jaga och bita och ruska. Har den här sortens hund dessutom haft en tvivelaktig uppfostran finns det risk att du får en hund som plötsligt blir aggressiv eller som inte förstår när den ska jaga och när den inte ska.

En stressad hund eller en rädd och osäker hund kan också bitas när den känner sig pressad. Kanske i en situation då många människor försöker att vara nära hunden för att klappa den. Då kan hundens naturliga reaktion bli att bitas. Men en hund som attackerar oprovocerat är farlig och behöver genast få hjälp.

 

Hund som plötsligt blir aggressiv

Något av det första du kan göra om du har en hund som verkar aggressiv eller som oprovocerat biter människor, är att besöka veterinären. Där kan ni utesluta att hunden har något problem, exempelvis ont någonstans. Om en hund har ont finns risken att den bits eftersom den inte har något sätt att kommunicera på. Den blir trött av att ha ont och kan visa detta genom att dra sig undan och sedan bitas när du kommer nära.

Vuxna hundar som bits har många gånger psykiska problem, de känner sig inte trygga och de kan vara nedstämda, stressade och rädda. Valpar kan bitas av andra anledningar.

 

Aktivera hunden

En aktiv hund är en glad hund. Precis som oss människor behöver även vår hund fysisk och psykisk stimulans för att må bra. Det finns många olika sätt inom aktivering hund/hundaktivering, både för att stimulera hundens intelligens och sinne men även för att hundens fysik ska må bra. Visst är promenader bra och otroligt viktiga för våra hundar. Men det behövs även annan sorts träning för att hunden ska få den fysiska och psykiska träning som krävs för att hunden ska må bra och känna sig lugn. Övertränar man hunden finns också risken att hunden blir stressad. Här har vi en del tips på olika saker du kan göra inom aktivering hund/hundaktivering.

Lekfull träning för hunden – 3 tips

Mental aktivering är minst lika viktigt som fysisk träning för din hund. Ett enkelt sätt att aktivera hundens hjärna är genom att leka ”Flaskan”. Lägg lite foder inuti en flaska, exempelvis en tom PET-flaska. Ställ sedan flaskan på golvet, men se till att hunden vet att godiset ligger inuti. Sedan är det bara att låta hunden försöka välta omkull och få ut godiset. För att avancera leken kan du skruva på korken, men inte särskilt hårt. Du vill inte att hunden ska bita sönder flaskan och få i sig plast.

Kastrullen är en liknande lek där du lägger godis under en uppochnedvänd kastrull. Hunden behöver då försöka välta omkull kastrullen för att få i sig godiset. Godis är ett utmärkt lockbete för hundar och går att använda till alla typer av lekar.

Ett annat sätt för hundaktivering är att slänga iväg en näve med smågodis till hunden. Godiset kommer då fara överallt på golvet och rulla in under möbler. Sedan säger du ”sök” och låter hunden försöka hitta alla foderbitar. För att avancera leken kan du även senare gå in i ett rum och lägga ut hundgodis lite varstans och sedan öppna och säga ”sök” och se om din hund kan hitta alla bitar.

Lydnadsträning – bra för dig och din hund

Alla vill vi ha en väluppfostrad, hälsosam och glad hund. Ett sätt för att nå detta är genom lydnadsträning med hunden. Du kanske redan lärt din hund vissa trick, som att ligga när du säger ”ligg” eller ”rulla runt”. Det finns massvis av olika lydnadsträningar, bland annat övning i väntan. Du står bredvid hunden som sitter ned. Sedan säger du ”vänta” och går iväg cirka 15 meter och sedan ropar du ”kom” och belönar såklart med godis.

Aktivering hund/hundaktivering – ansvaret ligger hos dig

När det kommer till aktivering hund/hundaktivering ligger ansvaret och jobbet hos dig som matte eller husse. Tålamod är A och O som hundägare, men även att se hunden och belöna den när den gör något bra. Det finns ju inga dumma eller elaka hundar, endast hundägare som inte har tiden, orken eller engagemanget till att lära upp sin hund. Börja i liten skala med små övningar och träningar. När hunden är valp är den särskilt aktiv och kan behöva extra mycket aktivering. Valpar börjar lätt bita på möbler och annat om man inte ser till att den tar ut sin energi på rätt sätt. Fortsätt med promenader men försök lägga in lite mental träning när ni är ute. Ta med godiset och låt hunden hoppa över stockar i skogen eller liknande för att komma igång.

Anpassa aktiviteten efter hundrasen

Olika hundraser har i århundraden blivit avlade att göra olika uppgifter. För att hitta ett sätt att aktivera din hund kan du läsa på om vad hundrasen historiskt haft för uppgift och hitta aktiviteter som passar hundens personlighet.

Jakt- och fågelhundar som Golden retrievers och Spaniels är duktiga på att hitta, märka och hämta saker. För att aktivera en sådan hund kan du exempelvis lägga ut spår att som hunden kan spåra upp. Alternativt kan du leka apport med en boll gärna i mer utmanande miljöer, t.ex. i skogen.

Du kan läsa mer om olika hundraser och deras historia hos Domesticerat.