Bakdels-trix

Bakdelskontroll är nytt och konstigt för de flesta hundar. Framdelen kontrollerar de hyfsat, men bakbenen bara liksom hänger med. I de flesta hundsporter har man nytta av en hund som är medveten om och kan kontrollera sina bakben.

Backa vid sidan.

Kan utvecklas till ett helt fritt följ baklänges...

 1. Stå vid en vägg med hunden på vänster sida mellan dig och väggen. Om möjligt, börja med hunden stående för att förenkla ett “rent” backande. Håll en godbit i vänster hand, nära hundens nos. Ta ett litet steg bakåt med vänster ben, “knuffa” hunden samtidigt bakåt med godbiten. Belöna minsta steg bakåt, koncentrera dig på bakbenen.
 2. Kräv sakta fler och fler steg. När hunden börjar fatta vad du vill brukar den sätta full fart bakåt. Belöna bara när den tar det lugnt och håller sin position. Lägg till kommando.
 3. När hunden är säker på vad den gör och håller positionen kan du flytta dig längre och längre ifrån väggen. Var noga med att hunden fortfarande backar rakt. Den ska följa dig, inte tvärt om.

Backa framför.

Var noga med att ha gott om plats, så hunden inte backar in i något.

Alt 1.

 1. Stå bredbent, lägg en bit godis mellan benen. Ha hunden framför dig, bjud den varsågod. När den har ätit upp kommer den att backa för att ta ögonkontakt, fånga upp den backningen och belöna på nytt mellan benen.
 2. När hunden har gjort det ett antal gånger, håll inne med belöningen. De flesta hundar tar då ett par steg till, belöna direkt. Hunden kommer att försöka en massa andra saker för att få sin belöning, var noga med att endast belöna backandet.
 3. Utöka sakta antalet steg.

Alt.2.

 1. Ha hunden stående framför dig. Håll en godbit i handen framför hundens nos. “Knuffa” den bakåt med godbiten, minsta steg den tar belönar du.
 2. Utöka antalet steg.

Backa mot dig.

En riktigt snygg freestylerörelse. Eftersom hunden inte ser dig kan du vägleda den med rösten genom att upprepa kommandot.

 1. Lär hunden backa in mellan dina ben. Ha den stående framför dig, med rumpan mot dig. Stå bredbent. Knuffa den in mellan dina ben med en godisbit.
 2. Lägg på kommando när den backar frivilligt så snart du visar godbiten.
 3. Utöka avståndet.

Rumpa-in.

Är egentligen en utveckling av ett vanligt fotkommando. Om hunden kan backa vid din sida och hålla sin position är detta en barnlek. Gör underverk för hundens ingångar och för att den ska sätta sig rakt. Det är lättare för hunden om det är du som cirklar runt den, svårare om den ska cirkla runt dig.

 1. Hunden sitter vid din vänstra sida. Gör vänster-om.halt och uppmuntra hunden att följa med i fotposition. Så fort den flyttar in bakdelen efter dina ben belönar du rikligt.
 2. Utöka till ½ varv, sedan ett helt varv.

ligg-stå, sitt-stå.

trixet är att hunden ska ställa sig bakåt, utan att röra sig framåt.

 1. Ha hunden liggande/sittande framför dig. Håll en godbit framför nosen, och dra den sakta uppåt-mot dig. I början bryr du dig inte om hur hunden ställer sig, bara att den ställer sig.
 2. Ge belöningen från andra handen. Ta sedan bort godiset från “lockhanden” helt och hållet.
 3. När hunden ställer sig varje gång börjar du enbart belöna när hunden ställer sig bakåt.
 4. Lägg till kommando när ställandet ser ut som du vill ha det

 

12 aug 2014