Hunden som hoppar - Hälsa fint

Varför hoppar hunden? De flesta hundar blir väldigt glada när vi kommer och vill gärna visa hur vänligt sinnade de är genom att slicka oss i ansiktet, speciellt vid munnen. En hund som hoppar är motsvarigheten till ett barn som ger någon en bamsekram, den säger på hundspråk "jag gillar dig, jag är glad att se dig!"

För mig är det helt otänkbart att bestraffa en hund som bara vill visa sin vänlighet, men det kan onekligen vara ganska irriterande att få tassavtryck på sina vita finbyxor, eller få sina nylonstrumpor sönderrivna av hundens klor. Att hunden hoppar upp när den hälsar är ett av de vanligaste problemen som hundägare upplever, men det är ganska enkelt att lära hunden ett alternativ om man lägger lite tid och energi på uppgiften.

Det första du bör tänka på är ditt eget beteende när du kommer hem. Hur möter du din hund? Om du vill att din hund ska vara lugn och sansad måste du vara detsamma. Att ägaren kommer eller går ska vara en naturlig del av hundens liv och inget att hetsa upp sig över. Jag föredrar ett enkelt "hej, kul att se dig" precis när jag kommer hem, och sedan är det bra.

Om du redan har en hund som blir våldsamt upphetsad när någon kommer innanför dörren är det dags att bryta den vanan på en gång. Att sprida ut en näve godis över golvet direkt när du kommer in är ofta ett effektivt sätt att ta bort hundens uppmärksamhet från din person och ge den en annan förväntan. Att nosa, leta, och äta är lugnande för hunden, och du får lite tid att hänga av dig kläderna och lämna hallen.

När hunden börjar hetsa upp sig och hoppa så är det bästa att vända ryggen åt hunden. Att vända rumpan till är en lugnande signal som hundar använder sinsemellan, och som de verkar förstå även när en människa använder den. Dessutom så tar du då bort det som hunden vill ha, din uppmärksamhet och ditt ansikte, och säger till hunden "det beteendet leder inte till det du vill, prova något annat". Om hunden fortsätter att hoppa så bara fortsätter du att vända ryggen åt den och ignorera den, tills den ger upp och tröttnar. Jag föredrar att hunden väljer att sätta sig eller gå därifrån, då berömmer jag lugnt och kommer ner till hundens nivå. Kom ihåg att nyckelordet är LUGN, hetsar du upp dig så gör hunden detsamma. Långsamma rörelser, lugn röst. Ganska snabbt vill jag avancera till att hunden har varit lugn tio sekunder innan den får sin efterlängtade uppmärksamhet, om den blir belönad direkt efter att den kommit ner på marken riskerar jag att den bygger en liten kedja: "hoppa, komma ner, bli belönad, hoppa, komma ner, bli belönad..."

Nästa viktiga sak är att du måste vara konsekvent med vad du vill att hunden ska göra. Är det inte OK att hoppa så får det ALDRIG löna sig, hundar förstår inte "ibland". I värsta fall får du en hund som har lärt sig att bara den testar tillräckligt många gånger så kommer önskat resultat förr eller senare, och precis som för en människa som köper lotter eller spelar på spelautomater så blir beteendet ännu starkare tack vare att hunden inte vet om nästa gång blir belönad. Eller nästa. Eller nästa...

Hundar har också svårt att förstå att det som är OK för en människa inte är det för en annan, det underlättar alltså för hunden om alla gör likadant. Instruera alla familjemedlemmar och alla gäster hur de ska hälsa på hunden, ha vid behov en låda med frolic utanför dörren till gäster att sprida ut.

Att verkligen träna hunden att vad som än händer så ska framtassarna vara som fastvuxna i golvet är ofta en effektiv metod att bli av med problemet. Börja med att stå framför hunden. Belöna den för att framtassarna är i marken. Försök sedan locka den att hoppa med hjälp av en godbit över nosen. Varje gång den hoppar försvinner godbiten, när den tröttnar och låter bli att hoppa berömmer du och sänker handen och ger godbiten. Upprepa tills du inte kan lura hunden att hoppa efter godbiten längre, oavsett hur mycket du frestar den. Träna hela tiden på en nivå där hunden lyckas betydligt oftare än den misslyckas, gör du det för svårt så kommer hunden inte att lära sig vad som lönar sig (att ha framtassarna på marken) utan bara bli frustrerad och ge upp. Gör detta många gånger, på olika platser, med olika människor.

Nästa steg är att försöka lura hunden att hoppa upp på dig genom att leka med den och klappa dig på bröstet eller axlarna. Samma princip: hoppar den så försvinner belöningen (du vänder ryggen till och leken tar slut), håller den framtassarna på marken så beröm och belöna med att komma ner till hundens nivå och ge den en godbit. Det ska vara som en lek för hunden, du försöker lura den att hoppa, men den är alltför smart...Upprepa många gånger, på olika platser, med olika människor. Det är perfekt att träna detta en stund varje gång någon kommer hem, på så sätt så tränar ni precis i den situationen där det ska fungera som bäst.

Problemet med dessa metoder är andra människor, som inte förstår eller bryr sig om din hundträning och dina ansträngningar att lära din hund korrekt beteende. "Men det gör ingenting, hon är ju bara glad!" är något av det värsta man kan höra i detta läget. Min lösning är att ge både hund och människa något konkret att fokusera på: handtarget!

Handtarget är att hunden lär sig sätta sin nos mot en persons handflata eller knytnäve, för att sedan få godis hos dig. Din hund kan inte hoppa och sätta nosen mot en lågt hållen hand samtidigt, den får ett "jobb" att utföra och blir på så sätt mer fokuserad och lugnare, och din gäst får något konkret att göra (att hålla sin hand vid sidan). Jag har testat detta på flera "obotliga hopphundar", och resultaten är förbluffande bra.

Lär in handtarget (jag beskriver klickermetod, du kan istället använda "bra"):

  1. Ha hunden framför dig, håll handen bakom ryggen. Sträck fram handen, hunden kommer att nosa på den, klicka och ge en godbit från andra handen. Upprepa tills hunden medvetet söker upp handen och duttar på den med nosen för att få sitt klick . Om hunden inte duttar inom ca 5 sekunder, ta bort handen och försök igen.
  2. Variera hur du håller handen, högt, lågt, åt sidan, osv.
  3. Lägg på ett kommando, "hälsa" kan vara lämpligt, precis när hunden tänker dutta. Upprepa ca 20 gånger för att koppla ihop ordet och beteendet.
  4. Säg kommandot innan hunden har börjat röra sig. Åsynen av handen är i sig en stark signal för hunden, men jag tycker att ett ord hjälper hunden att förstå nästa steg:
  5. Be en annan person sträcka fram sin hand nära hunden, säg "hälsa", klicka när hunden nuddar handen. Belöningen kommer fortfarande hos dig.
  6. Försvåra gradvis genom att öka avståndet till den andra personen. Växla mellan att hunden får sin belöning hos personen, eller hos dig. Om hunden är upphetsad kan den få göra flera korta duttar och komma till dig emellan, om den är lugn kan den få stanna och hälsa en stund. Om ni missbedömer och hunden trots allt hetsar upp sig och börjar hoppa så bryter ni genom att vända ryggen åt hunden, tar ett par minuters paus, och försöker igen. Misslyckas hunden två gånger så bryter ni helt och försöker igen efter några timmar eller nästa dag på en enklare nivå som ni är säkra på att hunden behärskar.

Det finns ingen lag som säger att “en väluppfostrad hund hoppar inte”. Att hunden hoppar är ett problem för OSS, inte för hunden. Om du tycker att det är helt OK att din hund glatt ger dig en blöt kindpuss med tassarna på dina axlar så har ingen rätt att säga att du gör “fel” eller har en ouppfostrad hund.

Själv slutade jag träna att hundarna skulle låta bli att hoppa när jag en dag såg husse överlycklig uppmuntra Mårran att kasta sig upp i hans famn... Båda utstrålade en sådan ljuv glädje, och jag bestämde mig där och då för att i min familj hoppar hundarna. Den som inte gillar det får låta bli att komma hit, vi har viktigare saker att lägga tid på än att träna bort något som vi egentligen vill ha kvar.

12 aug 2014