Hunden som jagar

Att jaga eller inte jaga - det är frågan...

När vi flyttade ut på landet började mina hundar jaga harar. Efter några veckor, när jag mycket generad hämtat en styck Jack Russel Terrier och en styck död hare från grannens trädgård, bestämde jag mig: här ska tränas!

Det finns otaliga sätt att lära hunden låta bli att jaga, jag valde (som så ofta) att lära hunden ett alternativ som jag tyckte bättre om, och sedan göra själva haren till en signal för detta. Min inspiration var Eva Bodfälts skvallerträning (som hon beskriver i sin bok Kontaktkontraktet) och Jean Donaldsons "watch" (beskrivet i "Feisty Fido").

Det är naturligt för en hund att jaga, det är ett väldigt starkt nedärvt beteende som vi dessutom har förfinat och förstärkt i många raser. För att effektivt kunna förändra den grundläggande viljan att följa ett flyende byte är det vissa saker som är extra viktiga:

  • Det får aldrig löna sig för hunden att försöka springa efter haren. Det innebär att vi jobbar med hunden i koppel eller långlina tills vi är 99% säkra på att det nya beteendet sitter (100% blir man aldrig). Det innebär också att vi planerar träningen så att hunden har en chans att lyckas.
  • Det ska löna sig väldigt mycket att välja det alternativ som vi vill ha. Jobba med de allra bästa belöningarna som din hund känner till. Kycklinglever, mjuk kattmat eller fiskbullar är sådant som får mina hundar att flyga upp till sjunde himlen, du kan också använda boll, kamptrasa, kapplöpning, eller något annat som din hund tycker är toppen. Att hunden får lov att nosa i harspåret eller där haren har legat brukar fungera t o m på en hund som är så uppslukad av HARE att den varken ser eller hör något annat.
  • För att verkligen få det nya beteendet att bli en vana för hunden, ett automatiserat beteende som "bara kommer" (som att växla när man kör bil eller spola på toa), så krävs det många lyckade repetitioner. Vi måste alltså träna ofta och välplanerat. Glöm inte att varje gång din hund ser en hare så tränar den, oberoende av om du är beredd eller inte...Det beteende som förstärks är det vi får mer av!

Jag valde att mina hundar ska stanna och sedan ta ögonkontakt med mig när de ser en hare och det är vad jag beskriver här, du väljer något som passar dig. Ibland kan det vara enklare om hunden fortfarande får titta på haren (att slita blicken från något så lockande kan vara väldigt svårt för vissa hundar) och du lär den att sätta sig eller lägga sig istället för att springa efter. När sedan haren har försvunnit utom synhåll brukar hunden bli mottaglig för en inkallning, eller så är det enkelt att gå och hämta den.

Steg 1: Lär hunden att ta ögonkontakt på kommando.

Utrusta dig med klicker och godbitar, placera dig i en störningsfri miljö. Stå passiv och låt hunden själv söka kontakt. Klicka direkt den tar ögonkontakt med dig. Jag föredrar absolut klick framför röst i den inledande träningen, eftersom man ibland behöver vara riktigt snabb för att fånga ett förstulet ögonkast från hunden. Upprepa tills hunden gärna och ofta söker din ögonkontakt.

Ganska snabbt byter du ut klicket mot ett slutord, "okej", eller "slut", som betyder att hunden är fri att släppa ögonkontakten och titta på det den vill. Först lägger du in slutordet precis innan du klickar, sedan istället för klicket. Var noga med att slutordet alltid åtföljs av en belöning, så att det blir lika värdefullt för hunden som klicket.

Därefter lägger du till ett start-ord, ett kommando. Hundens namn använder de flesta av oss jämt och ständigt utan att följa upp, så jag rekommenderar att du istället väljer ett speciellt ord som bara används till detta. Själv har jag "fokus". Börja med att säga ditt ord precis när hunden ändå tänker titta på dig. När du parat ihop ordet med korrekt beteende ett antal gånger så provar du när hunden tittar på något annat. Upprepa övningen tills hunden tittar på dig direkt du säger "fokus", och håller ögonkontakten tills du säger slutordet (i början ca två sekunder). Eftersom slutordet fungerar som ett klick är det viktigt med din timing, hinner hunden titta bort så blir det inget slutord och ingen belöning, utan ni tar en minipaus och provar igen från början.

Gör det svårare och svårare för hunden på följande sätt:

  • Låt den hålla ögonkontakten längre tid innan du klickar.
  • Vänd dig bort från hunden så att den aktivt måste söka upp din blick.
  • Öva i svårare och svårare miljöer. Detta är ett viktigt steg! Du kan inte gå från en lugn trädgård och tro att det kommer att fungera bland tio harar, öka svårigheten så successivt du kan så att din hund har en chans.

Jag föredrar att prata lågmält med mina hundar under tiden de håller ögonkontakten, speciellt om det är under en längre tid. Det verkar förenkla för dem och jag tycker att det är trevligt.

När ditt "fokus" sitter som en smäck är det dags för steg två: ut på kaninfältet.

Det allra bästa är om du kan arrangera träningen så att hararna är på ett hanterbart avstånd för din hund. Tyvärr samarbetar inte alltid hararna så bra och då får man ta det man kan få. Det viktiga är att ni hittar harar. När din hund ser haren så säger du "fokus", ger slutordet direkt när hunden tittar på dig, och belönar massor. Upprepa varje gång hunden tittar på haren, så att det blir många jättekorta fokus och många belöningar. När du har jobbat med detta ett litet tag kommer du att märka att din hund gör en liten kedja: titta på haren, få sitt "fokus" som den gillar att höra, titta på dig, få slutord och belöning. Viljan att springa efter haren kommer successivt att ersättas med viljan att få sin belöning hos dig.

Steg 3: haren blir signalen för "fokus".

Förr eller senare så kommer din hund att förekomma dig, och titta på dig direkt när den ser haren innan du hunnit be den om "fokus". Superjackpot! Lägg på allt du har för att berätta för din hund vilket genialiskt drag den just spelat, avsluta träningen, och gå hem och låt händelsen sjunka in.

Fortsätt träna som vanligt och be om "fokus" när din hund ser harar, men dra ut på det en halv sekund så att din hund har en chans att förekomma igen. Du kan välja mellan att belöna hunden direkt för att den söker ögonkontakten spontant, eller be den hålla fokus en liten stund innan den får sitt slutord och sin belöning. Efterhand ökar du tiden som hunden får på sig att själv välja att ta kontakt. Min personliga gräns går vid ca 3 sekunder, har den inte tagit kontakt själv innan dess så ber jag den.

Ibland råkar man ut för det som kallas Livet, och ens vällagda planer grusas totalt när en hare skuttar fram mitt framför nosen på hunden. Har du tur så blir din hund lite förvånad, och du får en mikrosekund att klämma i med ett tydligt "Fokus!" (gärna samtidigt som du vänder helt om och springer lite avledande med hunden). Belöna med allt som är tillgängligt, har du inget annat att erbjuda så gör din hund sällskap i en intensiv undersökning av harens gömsle i buskarna.

Har du otur blir din hund låst och okontaktbar, med hela hjärnan fylld av tankar på jakt. Nu har du två val: antingen står du passiv och väntar ut att din hund blir trött och lugnar sig och när hunden börjar komma ner på jorden igen ber du lugnt om några väl belönade "fokus", eller också (om du vet att din hund helt enkelt inte kommer att lugna sig) så vänder ni båda på klacken och går därifrån och du tränar "fokus" när ni kommit tillräckligt långt bort från harens lega. Prova båda om du är osäker på vad som fungerar bäst.

Har du RIKTIG otur så var din hund lös, eller du blev så överraskad att du tappade hunden, och den tog upp jakten. Sådant händer, inget att göra en stor affär av. Finns det en chans att stoppa hunden med ett skarpt "Stanna!" så gör det, nödläge är nödläge. Finns det inte det så är det bara att vänta på att hunden släpper haren och kommer tillbaka. Fundera igenom vad som hände, hur du skulle ha agerat, och se till att du är bättre förberedd nästa gång. Lägg sedan händelsen bakom dig och "reparera" med massor av lyckad träning så fort som möjligt. En sådan händelse gör mycket mindre skada om det är en misslyckad gång på 500 lyckade gånger än om det är en misslyckad gång på tio lyckade gånger, så det är verkligen viktigt att träna mycket och ofta för att bygga en bra vana och ett korrekt beteendemönster hos din hund!

Mina egna hundar? Vi ligger numera ganska bra till. Någon gång om året missbedömer jag läget (jag är mänsklig) och någon av dem drar, men 364 av 365 gånger tar de kontakt med mig. Jag belönar varierande med supergodis, lek, undersöka legan, eller bara massor av beröm (eller allt på en gång). Och vet jag att det är högrisksäsong (mars, hararna leker som tokiga) så låter jag kopplet sitta på, för säkerhets skull

12 aug 2014