Hunden som skäller

Det ligger i hundens natur att skälla. Med sin överlägsna hörsel varnar den på så sätt sin människoflock för faror, riktiga eller inbillade.

Om du blir upphetsad och skäller på sin hund gör du problemet än värre, hunden tolkar det som att ni tillsammans jagar bort det "farliga". Om du istället berömmer hunden när den börjar skälla, säger "tack för varningen, men det behövs inte" och distraherar den med en kastad godisbit, kommer hunden snart automatiskt att skälla två - tre gånger och sedan komma till dig för att få sin godisbit.

Många hundar skäller för att få uppmärksamhet, eller när de blir upphetsade i lek. Det effektivaste är att lämna rummet utan att tala med eller titta på hunden. När den tystnar kommer du lugnt tillbaka. Om hunden blockerar sig helt och hållet och bara skäller för glädjen att höra sin egen röst kan man "bryta" beteendet genom att slänga en kudde på den. Beröm så fort den (något överraskad) tystnar, och ge den en liten uppgift för att hindra att den börjar igen.

Förebygg genom att ha fasta tider för mat och promenader, och ge din hund tillräckligt med huvudbry med hjälp av mental aktivering. En lugn och nöjd hund skäller mycket mindre än en uttråkad och upphetsad hund.

12 aug 2014