Hunden som vaktar

Att en hund vaktar mat eller en älskad leksak ska inte förväxlas med att den "dominerar", eller "vill klättra på rangskalan". I det vilda respekteras även de mest lågt stående individerna när de vaktar sin mat.

Att hunden vaktar beror i grunden på att den känner sig osäker. Den litar inte på att den ska få ha maten / leksaken ifred.

Valpen som kommer direkt från syskonkullen har kanske fått kämpa lite för att få sin del från matskålen, och behöver lite tid innan den förstår att det hädanefter kommer att finnas tillräckligt med mat för alla.

Det säger sig självt att man absolut inte bör bestraffa ett beteende som kommer av osäkerhet och brist på tillit!

Låt hunden ha sin mat ifred. Det finns ingen anledning att "bevisa" att man kan ta maten utan problem, om du ska göra något alls kan du förr lägga till en extra smaskig godbit medans hunden äter. På så vis bygger du upp förtroende istället för att bryta ner det.

När det gäller leksaker tycker jag att det är enklast att ha en leksakslåda som inte hunden har tillgång till. På så vis blir inte leksakerna söndertuggade, och de behåller sin tjuskraft. Hunden kan visa att den vill leka genom att "peka" på lådan, eller du kan välja en leksak och bjuda in hunden. Hela "vaktproblemet" försvinner, den kan ju inte vakta något som inte finns...

När leken är slut, var noga med att byta leksaken mot en bit godis. Annars kan hunden uppleva att du "stjäl" leksaken, och vägra lämna den ifrån sig. Det roliga med leksaker ska vara att leka ihop med dig, inte ensam!

Undantag gör jag för aktivitetsleksaker som mina hundar gärna får leka själva med en stund, och tuggleksaker. Jag har alltid ett tygben liggande framme för eventuella tuggbehov, för att spara mina skor.

Du hittar en längre artikel om just vaktande här på artikelsidan!

12 aug 2014