Kräver ständig uppmärksamhet

Gå till din plats

De allra flesta hundar har en egen sovplats, en korg eller en filt, som den får vara ifred på. Att lära hunden ett kommando för att få den att gå dit, lägga sig, och stanna där, förebygger många problem.

Om du väljer att ha en helt ny korg (eller filt), så kan du öka hundens intresse för korgen genom att själv gå dit när du visar den för hunden första gången, och göra en stor affär av hur mysig den är. Hundens nyfikenhet väcks och den går dit för att kolla vad som var så trevligt - och du belönar. Ge den ett fertal belöningar för att vistas i korgen. Truga inte hunden eller försök locka den eller tvinga den, låt det ta den tid det tar. Om hunden lämnar korgen slutar belöningarna komma. En matglad hund kan under några dagar få hela matransonen serverad i sin korg, en bit i taget, för att hunden verkligen ska tycka att korgen är en toppenplats. Mellan träningspassen kan du ta undan korgen, så att du de första dagarna verkligen belönar ALLA gånger som hunden är i korgen.

Om hunden redan har en lämplig plats som den är van vid så börjar du med att belöna hunden varje gång den går dit spontant, och upprepade gånger under tiden den ligger där. Det ska helt enkelt vara en trevlig plats som är sammankopplad med lugn och stor chans till belöning. Ganska snart kommer du att märka att hunden går dit oftare och oftare.

Utveckla genom att ge en belöning i korgen, och sedan kasta nästa så att hunden måste gå ur korgen för att äta den. På så sätt tränar du hunden att gå till korgen från längre och längre avstånd.

Börja ge ditt kommando (jag har valt "på plats") varje gång hunden är på väg dit, innan den får sin belöning. När du parat ihop kommando med beteende ett antal gånger så testar du genom att ge ditt kommando innan hunden självmant har hunnit börja röra sig.

När du märker att hunden börjar förstå (den kastar sig till korgen så fort du säger ordet) så kan du låta korgen stå framme även mellan träningstillfällena. Du ger hunden kommandot lite då och då under dagen, börja när hunden redan är fokuserad på dig, gör det sedan gradvis svårare genom att prova när hunden är upptagen med något annat. Belöna några gånger för att den är i korgen, säg sedan "slut" för att markera att hunden får göra vad den vill.

Framöver behöver du inte längre belöna varje gång som hunden spontant går till korgen, men fortfarande varje gång som du ger kommandot.

Om du ger kommandot och hunden inte lyder, så vet du att du har valt fel ögonblick. Prova en gång till, lyssnar hunden inte så bara strunta i den och ta bort korgen helt. Se till att du tar fram den igen när hunden är motiverad, så att du får ett flertal bra repetitioner. Du ska absolut inte försöka locka hunden, visa den, eller tvinga den.

Dags att börja shejpa fram ett läggande: belöna en gång för att hunden går i korgen, vänta sedan på att den gör en rörelse i riktning nedåt. Det kan vara något så litet som en huvudrörelse, eller också har du tur och din hund lägger sig ner direkt. Markera rörelsen med ett klick eller ett "bra". Ge belöningen lågt ner, så att hundens fokus är neråt. Förstärk gradvis tydligare och tydligare nedåt-rörelser, tills hunden lägger sig ner. Det är inte säkert att det händer under ett och samma pass, ha tålamod!

Om du märker att din hund blir lite låg när du inte längre belönar "bara vara" i korgen, så kan du under en kort period jobba med två sorters godis: ett lite tråkigare godis för att vistas i korgen, och ett supergodis för nedåt-rörelser. När hunden förstår de nya spelreglerna och börjar prova nedåtrörelser kan du ta bort det tråkiga godiset helt.

Om du inte är bekväm med att shejpa din hund och redan lärt hunden "ligg" kan du naturligtvis be hunden lägga sig i korgen istället. Var bara noga med att det inte uppfattas som något tvång av hunden, det får inte vara ett "ligg, annars...".

Eftersom målet är att hunden på egen hand ska lägga sig när den kommer till korgen så bör man ganska fort sluta belöna att bara gå till korgen, utan vänta ut att den lägger sig ner självmant. Om du redan har belönat många "ligg" i korgen så kommer hunden snart att testa det som lönade sig senast - ligg. Från och med nu så betyder kommandot "på plats" inte bara att hunden ska gå till korgen, utan den ska dessutom lägga sig innan den får sin belöning.

Hela tiden har du ganska snabbt avslutat med ordet "slut" för att markera att hunden är ledig att göra vad den vill. Nu börjar vi lägga på störningar, för att få hunden att förstå att den ska ligga kvar tills den hör sitt slutord oavsett vad som händer. Börja enkelt, t ex med att röra dig runt hunden. Belöna ofta att hunden ligger stilla. Öka gradvis störningarna som du utsätter hunden för, och tiden som den ska ligga stilla. Glöm inte att träna att hunden ska ligga kvar även om ingenting händer, för många hundar är det en stark störning eftersom de blir uttråkade.

Exempel på störningar att öva på:

 • Du rör dig runt hunden, springer, hoppar, pratar med den, klappar den, puffar på den.
 • Du kopplar hunden, och drar i halsbandet så att det får streta emot.
 • Du kastar godis och leksaker runt hunden.
 • Du försöker lura den med "falska" slutkommandon (som kastrull, stekpanna, kanintax, osv)
 • Någon annan stör hunden.
 • Du står med ryggen åt hunden och sysslar med något annat.

Kom ihåg att hela tiden hålla störningarna på en nivå där hunden har åtminstone 80% chans att lyckas!

Om hunden lämnar korgen säger du bara "hoppsan" och skickar den till korgen igen och gör om störningen. Kastar du godis eller leksak så var beredd på att vara snabbare än hunden, så att den inte av misstag blir belönad när den lämna korgen. Om hunden misslyckas med en specifik störning två gånger, skicka hunden till korgen igen och gör en enklare variant av störningen (en som du vet att hunden klarar). Jobba dig sedan upp till samma nivå som hunden misslyckades på genom att öka svårigheten med lite mindre steg.

Undvik att sänka dina krav på den störning hunden ska klara av för att få sin belöning alltför mycket under ett och samma pass! Om ni t ex har klarat av 30 sekunder och du sedan försöker dig på 45 och hunden misslyckas, så belöna inte mindre än 30. Om hunden "flippar ur" och helt plötsligt inte klarar något alls, så ta en kort paus eller avbryt träningen helt för en stund.

Efterhand som hunden bemästrar svårare och svårare störningar så slutar du belöna de "enkla", och får på så sätt en naturlig utfasning av antalet belöningar och en hund som ligger längre och längre. Växla mellan enkla pass och svårare pass, och prioritera att belöna hunden när du ser att den slappnar av (det kan du gärna göra lite då och då även om ni inte tränar, utan hunden bara slappar i sin korg).

 • Nu har du en hund som glatt springer och lägger sig i sin korg på kommando, och stannar där tills du säger "slut". Dags att plocka in i vardagen! Användningsområdena är oändliga:
 • När du äter och inte vill att hunden ska tigga
 • När du får främmande
 • Om hunden följer med dig till okända platser så har den sitt "hem" med sig
 • För att pausa på träningspasset

Missbruka inte att skicka hunden i korgen! Detta är INTE ett substitut för att ge hunden den fysiska och mentala stimulans som den behöver för att bli nöjd och lugn

12 aug 2014