Om oss

Presentation av mig och mina hundar

Jag är uppvuxen med blandrasen Lakkris och senare Jack Russel terriern Micki, och min första egna hund var JRT-tiken Popsy. Född 1999, änglahund 2011, tränade mig effektivare än någon instruktör någonsin klarat! Mårran är min vackra blandras, en "olycka" med svägerskans gatuhund från Guatemala som mamma och en border collie (tror vi) som pappa. Valle - en Working Kelpie född december 2010 som tränar det mesta och hyser en passion för får. Sist OCH minst: Midori, australian kelpie född 2013, som siktar mot SM i lydnad och rally.

Jag har tränat hund sedan jag var 13 år gammal. Under 25 år har jag lärt mig först "hårda" metoder och sedan "mjuka". Hundar och människor är olika och det är mitt jobb som instruktör att hitta träningsmetoder som passar båda, men jag anser verkligen att man får bättre resultat genom att LÄRA hunden vad den SKA göra istället för att straffa det den inte ska göra (precis som för människor).

Personligen tränar jag mina hundar i stort sett uteslutande med belöningsbaserad träning/klickerträning, som bygger på att hundarna själva ska välja att göra som jag vill. Det har inte så mycket att göra med att jag skulle vara snäll eller mjuk som person (även om jag är ganska trevlig), det är bara mer effektiv träning. Rätt beteende lönar sig helt enkelt.

Idag är jag 43 år gammal, gift med Ola (en fantastisk människa som står ut med min hundfixering), och stolt ägare till tre hundar.

Jag pysslar med hund på heltid: när jag inte håller hundkurser online eller IRL eller som fotograf på KelpiePhoto, så tränar jag hund, eller skriver om träning, eller tänker på träning...

Svårigheten är inte att få hunden att göra som vi vill, vi är både större och starkare. Svårigheten är att få hunden att VILJA göra som vi vill!

Tre viktiga bitar:

Förtroende

Hunden ska kunna lita på dig. Förtroende förtjänar man genom att ta bra beslut, vara trygg, och alltid se hundens synpunkt och agera därefter. Jag vill att hunden ska leva ett liv i glädje, nyfikenhet och trygghet - då blir relationen stark och förtroendet stort.

Samarbete

Samarbete och kontakt är grunden i all hundträning, tävling som vardag. Hundar är av naturen skapta att jobba tillsammans, det enda vi behöver göra är att visa hunden att det lönar sig. Jag har samarbete som grund i allt jag lär hundar, från kloklippning till hundmöten. Ni ska båda vilja samma sak, sträva mot samma mål!

Respekt

Respektera din hund som en hund, med de instinkter och behov som en hund har, genom att lära dig mer om hundspråk, beteende och hundens behov. Hundar är inte människor, de har inte samma uppfattning om världen. Och hundens värsta fiende är verkligen vår okunskap.

Om du lär dig prata "hund" kan du mycket enklare lära hunden hur du vill att den ska bete sig, såsom att hälsa fint, komma när du kallar, ta det lugnt i nya miljöer, gå fint i  i kopplet, osv.

Mitt mål är inte ett ekipage där hunden blint lyder ägarens minsta vink, utan ett ekipage i harmoni och balans, där hunden får frihet inom vettiga gränser.

Jag skriver med glädje under på Emily Larlhams Progressive Training Manifesto!

 

Mina meriter:

 • Allmänlydnadsinstruktör inom SBK 2006
 • Canis Klickertränarutbildning 2008
 • TAGteach Primary 10/5 2009
 • TAGteach level 1 29/10 2009
 • Avtalsinstruktör inom SBK september 2009
 • Canis klickerinstruktörsutbildning 2009
 • Drivit Canis avd. Skåne från 2009 till 2014
 • Elittävlingslydnadsinstruktör inom SBK 8/5 2010
 • CBATI certifierad av Grisha Stewart 2013
 • Instruktör inom Glädjeklick 2015-2018
 • Dog Parkour instruktör 2016
 • Medlem i Sveriges Hundföretagare

Spara