Problem vid besök

En av hundens djupaste instinkter är att varna flocken för faror och inkräktare. Vissa hundar är misstänksamma mot främlingar, andra älskar alla människor och blir outhärdliga eftersom de blir så glada och upphetsade.

För att förebygga framtida problem bör man inte hälsa överdrivet på sin hund när man kommer hem. Att husse och matte kommer och går ska vara en naturlig del av hundens vardag, ingenting som den reflekterar så mycket över. Ett enkelt "trevligt att se dig" och en klapp räcker bra. Detta gäller även för gäster, har du en överdrivet lycklig hund så be dina gäster ignorera den totalt tills den lugnar der sig.

Både ängsliga och överglada hundar blir lugnare om gästen har med sig några godisbitar som slängs på golvet framför hunden. Att nosa och äta går inte att kombinera med att stressa runt.

Det är också att föredra att själva hälsningen äger rum utomhus, dvs att hunden får komma ut till gästerna, där det inte blir så trångt som i en liten hall. Utomhus finns det också mer som distraherar hunden från gästen. Låt sedan gästen gå in före hunden, så blir det naturligt för hunden att flocken har blivit lite större.

Om hunden är riktigt vild kan det vara lämpligt att stänga in den i ett annat rum tills gästen har hängt av sig och kommit in. Utrusta sedan gästen med några godisbitar att slänga på golvet, och släpp ut hunden. De slängda godisbitarna distraherar den och tar "udden" av mötet.

Det är viktigt att du instruerar dina gäster att inte titta på hunden, eftersom den kan ta det som ett hot och bli orolig. De ska inte heller böja sig över den eller klappa den på huvudet.

12 aug 2014