Självkontroll - Be om lov

En valp som vill ha något (maten på din tallrik) väljer det tillvägagångssätt som den tror leder till målet (helt enkelt ta maten). En viktig färdighet hos en hund är att lära sig undertrycka sin första impuls att kasta sig över det den vill ha, och istället be om lov. Den behöver lära sig självkontroll!

Traditionellt lär man sin hund "nej" genom att lägga ut en godisskål, gå förbi med valpen, och när den försöker ta godiset så ryter man NEJ och rycker vid behov i kopplet eller tacklar hunden. Effektivt! Hunden kommer att gå omvägar runt det där godiset i fortsättningen.

Jag provade på denna träningen i rollen som valp för ett antal år sedan: min medinstruktör och jag skulle demonstrera precis hur man gjorde som hundägare, jag var hund och hon ägare. Jag visste alltså precis vad som skulle hända när jag gick mot godiset, men blev ändå överraskad när jag plötsligt låg på marken...Hur kände jag mig? Jag var helt oskadad, jag var förberedd på vad som skulle hända, jag förstod övningen som sådan, men ÄNDÅ kände jag mig illa till mods och ville helst av allt gå därifrån. Min medinstruktör, en vän som jag gillade (och fortfarande gillar), ville jag helst inte vara nära. Plötsligt gick det upp för mig: så här - och ännu värre - känner våra hundar! De vet inte målet med övningen. De är helt oförberedda. Helt plötsligt så utsätter den person som de litar mest på dem för våldsamt obehag! Jag beslutade mig där och då för att aldrig någonsin använda den metoden igen.

Istället lär jag hundar självkontroll genom att ändra spelreglerna. Det lönar sig inte längre att kasta sig efter godiset, för då försvinner det. Däremot så lönar det sig att AVSTÅ från godiset, då får man beröm och belöning!

  1. Håll några godisbitar i handen. Sträck fram handen mot hunden. Hunden kommer att försöka få dig att öppna handen med tunga, tänder och tassar. Vänta ut att hunden tröttnar, vid minsta tendens att ta undan nosen får den klick eller beröm, och blir serverad en godis från andra handen. Misströsta inte om din hund inte ger sig i första taget, du kommer senare att ha väldigt stor nytta av en uthållig hund som är beredd att jobba länge för en belöning!
  2. Efterhand väntar du ut att hunden tar ögonkontakt innan du belönar. Upprepa tills hunden inte längre försöker ta sig in i handen när du presenterar den, utan istället genast tar bort nosen och söker ögonkontakt.
  3. Dags att öppna handen. Hunden kommer (självklart) att kasta sig över godiset, då stängs handen. Hunden tar undan nosen, handen öppnas. Hunden behöver inte längre belöning för att den tar undan nosen och söker ögonkontakt, att handen öppnas är själva belöningen. Förr eller senare säger hunden "det är inte lönt att försöka" och avhåller sig från att försöka ta godiset i den öppna handen. Beröm, och belöna genom att släppa en godis på marken, eller ta en godis från handen med din andra hand och ge din hund. Upprepa tills hunden direkt tar bort nosen och söker ögonkontakt när du presenterar en godisbit i en öppen hand.
  4. Hunden KOMMER att få "återfall", så var hela tiden beredd att stänga handen. Eftersom du vill att hunden ska klara detta på första försöket, så tar du handen bakom ryggen om den misslyckas och presenterar den från början igen. Upprepa tills du vågar sätta femhundra kronor på att hunden gör rätt.
  5. Om du vill lägga till ett kommando, "nej" eller "låt bli" så är detta rätt tid. Du vet redan att hunden kommer att göra rätt, nu döper du beteendet genom att säga "nej" när du presenterar handen. Klicka och belöna korrekt beteende. Eller också kan du lära in "varsågod", som då betyder att hunden är fri att äta det utlagda godiset. Eller både och. Tänk igenom hur du vill ha dina regler. Ska hunden ignorera allt på marken? Ska hunden vänta på varsågod? Är det OK så länge du inte sagt nej? Var konsekvent för att göra det tydligt för hunden.
  6. Avancera genom att lägga godiset på marken, nära din fot så att du kan sätta foten över vid behov.
  7. Börja gå förbi godiset. Om din hund försöker ta det, håll emot med kopplet. Klicka och belöna när hunden väljer att titta på dig. Upprepa tills hunden direkt tittar på dig när den ser godiset på marken.
  8. Dags att blanda in en medhjälpare. Din medhjälpare "frestar" hunden med godis, försöker hunden ta det så försvinner det.

Upprepa dessa stegen med allt du vill att din hund ska be om lov för. Leksaker? Andra hundar? Hälsa på människor? Listan kan göras ganska lång...

För varje ny sak som lär hunden självkontroll så kommer det att gå snabbare att ta sig igenom alla stegen. Vissa hundar kan hoppa över vissa steg, andra måste ha ännu mindre steg än jag har beskrivit här.

Det vi gör är att lära hunden två saker: allt den försöker kasta sig efter försvinner och att be om lov hos sin ägare lönar sig. Båda delarna är viktiga, men glöm aldrig att det är det hunden TJÄNAR på som den lär sig. Alltså: gör det så enkelt för din hund att den lyckas betydligt oftare än den misslyckas, och låt denna träningen ta tid.

12 aug 2014