Aktivera hunden

En aktiv hund är en glad hund. Precis som oss människor behöver även vår hund fysisk och psykisk stimulans för att må bra. Det finns många olika sätt inom aktivering hund/hundaktivering, både för att stimulera hundens intelligens och sinne men även för att hundens fysik ska må bra. Visst är promenader bra och otroligt viktiga för våra hundar. Men det behövs även annan sorts träning för att hunden ska få den fysiska och psykiska träning som krävs för att hunden ska må bra och känna sig lugn. Övertränar man hunden finns också risken att hunden blir stressad. Här har vi en del tips på olika saker du kan göra inom aktivering hund/hundaktivering.

 

Lekfull träning för hunden – 3 tips

Mental aktivering är minst lika viktigt som fysisk träning för din hund. Ett enkelt sätt att aktivera hundens hjärna är genom att leka ”Flaskan”. Lägg lite foder inuti en flaska, exempelvis en tom PET-flaska. Ställ sedan flaskan på golvet, men se till att hunden vet att godiset ligger inuti. Sedan är det bara att låta hunden försöka välta omkull och få ut godiset. För att avancera leken kan du skruva på korken, men inte särskilt hårt. Du vill inte att hunden ska bita sönder flaskan och få i sig plast.

Kastrullen är en liknande lek där du lägger godis under en uppochnedvänd kastrull. Hunden behöver då försöka välta omkull kastrullen för att få i sig godiset. Godis är ett utmärkt lockbete för hundar och går att använda till alla typer av lekar.

Ett annat sätt för hundaktivering är att slänga iväg en näve med smågodis till hunden. Godiset kommer då fara överallt på golvet och rulla in under möbler. Sedan säger du ”sök” och låter hunden försöka hitta alla foderbitar. För att avancera leken kan du även senare gå in i ett rum och lägga ut hundgodis lite varstans och sedan öppna och säga ”sök” och se om din hund kan hitta alla bitar.

 

Lydnadsträning – bra för dig och din hund

Alla vill vi ha en väluppfostrad, hälsosam och glad hund. Ett sätt för att nå detta är genom lydnadsträning med hunden. Du kanske redan lärt din hund vissa trick, som att ligga när du säger ”ligg” eller ”rulla runt”. Det finns massvis av olika lydnadsträningar, bland annat övning i väntan. Du står bredvid hunden som sitter ned. Sedan säger du ”vänta” och går iväg cirka 15 meter och sedan ropar du ”kom” och belönar såklart med godis.

 

Aktivering hund/hundaktivering – ansvaret ligger hos dig

När det kommer till aktivering hund/hundaktivering ligger ansvaret och jobbet hos dig som matte eller husse. Tålamod är A och O som hundägare, men även att se hunden och belöna den när den gör något bra. Det finns ju inga dumma eller elaka hundar, endast hundägare som inte har tiden, orken eller engagemanget till att lära upp sin hund. Börja i liten skala med små övningar och träningar. När hunden är valp är den särskilt aktiv och kan behöva extra mycket aktivering. Valpar börjar lätt bita på möbler och annat om man inte ser till att den tar ut sin energi på rätt sätt. Fortsätt med promenader men försök lägga in lite mental träning när ni är ute. Ta med godiset och låt hunden hoppa över stockar i skogen eller liknande för att komma igång.

 

Lämna en kommentar