Hjälp! Min hund biter mig, vad ska jag göra?

Skaffar du en valp hör bitandet och nafsandet till. Hundvalpen är nyfiken och precis som människobebisar otroligt intresserade av att stoppa allt i munnen. Men när en vuxen hund biter och beter sig som en valp bör varningsklockor börja ringa. Det är nämligen ett beteende som inte får fortsätta och ska du vara medveten om att det aldrig är hundens fel att den biter, ansvaret ligger alltid hos oss som är matte eller husse. I regel brukar det finnas tre olika sätt som hundägare försöker sig på för att stoppa bitandet:

  1. Att skälla på hunden i tron om att hunden ska sluta.
  2. Att försöka avleda genom att göra något annat.
  3. Att lära hunden att alla människor är snälla

Den första saken, att skälla på hunden när den bits eller nafsar, har mycket sällan positiv effekt. När det kommer till hunduppfostran förlorar nästan alltid bestraffning mot belöning. Det är alltså bättre att belöna hunden än att bestraffa den. Om bestraffar hunden har den ju redan gjort skadan.

Taktiken att avleda under en situation när hunden nafsar och bits kan fungera. Till exempel att gå en promenad eller att leka med något. På samma sätt tränar man exempelvis in hundtricks.

Du som hundägare kan försöka lära hunden att alla människor är snälla och trevliga, men det kommer inte fungera, hunden förstår inte det. Dessutom är långtifrån alla människor hundvana och vet hur de ska hantera en hund. Det gäller att ställa krav på hunden och arbeta med belöningar. När hunden nafsar och du påkallar uppmärksamhet som gör att hunden kommer till dig ska du belöna den. Då lär den sig att den får godis när den kommer till husse eller matte.

 

Varför bits hunden?

Det finns många anledningar till att det finns en hund som biter människor. Det kan dels handla om hundens ras. Du kanske har en kamphund vars stora glädje i livet är just kamp, att jaga och bita och ruska. Har den här sortens hund dessutom haft en tvivelaktig uppfostran finns det risk att du får en hund som plötsligt blir aggressiv eller som inte förstår när den ska jaga och när den inte ska.

En stressad hund eller en rädd och osäker hund kan också bitas när den känner sig pressad. Kanske i en situation då många människor försöker att vara nära hunden för att klappa den. Då kan hundens naturliga reaktion bli att bitas. Men en hund som attackerar oprovocerat är farlig och behöver genast få hjälp.

 

Hund som plötsligt blir aggressiv

Något av det första du kan göra om du har en hund som verkar aggressiv eller som oprovocerat biter människor, är att besöka veterinären. Där kan ni utesluta att hunden har något problem, exempelvis ont någonstans. Om en hund har ont finns risken att den bits eftersom den inte har något sätt att kommunicera på. Den blir trött av att ha ont och kan visa detta genom att dra sig undan och sedan bitas när du kommer nära.

Vuxna hundar som bits har många gånger psykiska problem, de känner sig inte trygga och de kan vara nedstämda, stressade och rädda. Valpar kan bitas av andra anledningar.

 

Lämna en kommentar