Valpen bits – vad ska jag göra?

Har du skaffat valp? Valptiden är något av det mest underbara som finns, men också kanske den mest krävande perioden av alla. Valpar är som bebisar. De är nyfikna, busiga och vill gärna ta och bita på allt. Detta kan såklart oroa hundägare, särskilt om det är din första valp. Det är ju lätt att tänka att om valpen bits kommer den förmodligen fortsätta det beteendet även i vuxen ålder, vilket såklart är betydligt värre. Men först vill vi ändå poängtera att valpar bits, det är helt naturligt. När valpen får tänder kliar detta i munnen, då biter gärna hunden på saker för att på så vis få klia av sig. Dock finns det gränser för allt. Det mesta handlar om att aktivera hunden på rätt sätt och sätta gränser.

 

Få valpen att sluta bita

Att valpen biter och nafsar på saker i hemmet är fullständigt naturligt och kan vara lite svårt att ändra på. I de flesta fall slutar hunden av sig självt med det beteendet när valpens nya tänder kommer. Men det finns ändå sätt att försöka för att få valpen att sluta bitas.

 

När slutar valpen bita?

När slutar valpen bita då? Jo, ett sätt för att snabba på processen med att få valpen att sluta bita är genom att valp-säkra hemmet. Om det ligger massor av prylar framme kommer valpen bli nyfiken och vilja undersöka dessa med hjälp av sina tänder. Se till att plocka undan sånt som ligger på golvet, som skor och liknande. Det kan vara ett bra sätt till en början. När valpen sedan börjar bita på möbler, exempelvis stolsben, kan det vara bra att markera och säga att detta beteende inte är okej. Men kom ihåg att belöning fungerar betydligt bättre i hunduppfostran än bestraffning. Så kalla på hundvalpen och belöna med godis när valpen slutar bita och går ifrån stolen.

Ett tips är att beslutsamt säga ”Nej”, men säg det med en lugn ton. Hundar har en otrolig förmåga att känna in rösten hos sin matte eller husse. Om du skriker ”Nej!” i en upprörd ton kommer hunden bli stressad. Det är bättre att vara bestämd men lugn. När hundvalpen biter på stolsbenen kan du säga ”Nej” och när valpen sedan slutar bita kan du belöna med godis. Men ha gärna med en bitleksak för att avvärja situationen och lära hundvalpen att det är okej att bita på den leksaken.

Smarta tips för att få valpen att sluta bitas

Det finns fler bra tips för att få valpen att sluta bita, exempelvis så här:

  • Om valpen biter dig när ni leker ska du bli passiv, alternativt lämna rummet. På det sättet lär du valpen att leken tar slut när den bits.
  • Avvärj med bitleksak. Valpar älskar fladdriga byxor och kjolar och bits och nafsar gärna på oss människor. När detta sker är det bra att direkt ta fram en bitleksak. Då visar du valpen att det finns många roliga leksaker som är okej att bita på.
  • Naughty mat. När valpen är olydig och bitig kan du lyfta ner valpen i en lekhage med en bitleksak. Där kan den få lugna ner sig.

Testa er fram och kom ihåg – det är fullt normalt att valpar bits. Det viktiga är att vara ett bra föredöme och inte skälla. Då kan det få motsatt effekt eller faktiskt göra en orolig valp livrädd och stressad.  Om hundar påvisar ett aggressivt beteende som vuxen skall du uppsöka veterinär.

 

Lämna en kommentar