Klippa klor hund – vad ska jag tänka på?

Klorna är hundens motsvarighet till våra naglar. Och precis som naglar växer ju även klor. Om du inte har en hund som är mycket aktiv och gräver, bökar och sliter ner sina klor naturligt, behöver du emellanåt klippa klorna på hunden. För de flesta hundar behöver man klippa cirka en gång i veckan. Det kan kännas jobbigt och svårt, men du behöver inte oroa dig. Det finns massvis av smarta knep när du ska klippa klor på hund som inte vill, oavsett om det är en vuxen hund eller om du ska klippa klor valp.

 

Hur ofta ska jag klippa klor?

För valpar behöver du klippa klor cirka en gång i veckan. Men för vuxna hundar kan det behövas mer sällan än så. Du behöver kolla, det kan nämligen variera en hel del. Om det låter när hunden går inomhus är förmodligen klorna för långa. Ta även en närmre titt för att se om klorna är skadade. För att klippa klor på hunden behöver du en särskild klotång, det kan du hitta hos de allra flesta djurbutikerna. Tänk på att välja ut en klotång i rätt storlek, anpassad efter hundens klor. Det är bättre att köpa än ny klotång än att leta fram den du köpte 1998. Skämt åsido är det viktigt att klotången är riktigt vass, annars finns risk att tången klämmer snarare än klipper.

 

Klippa klor valp – Enkelt!

Att klippa klor valp kan du enkelt göra med en helt vanlig nagelklippare. Vanligtvis behövs nämligen en liten nagelsax eller en mindre nagelklippare då valpens klor inte är lika kraftiga och svåra att klippa som en vuxen hunds klor.

 

Så kan du klippa klor på hund som inte vill

Många hundar avskyr att få sina klor klippta. Det kan bland annat bero på att de fått klorna klippta med en klotång som är slö, något som kan göra ont. Det är också otroligt viktigt att endast klippa själva klon och inte pulpan som sitter högre upp. Klipper du i pulpan kommer det göra väldigt ont och även börja blöda. För dig vars hund har svarta klor kan det vara lite svårare att se var pulpan sitter, men genom bra belysning och genom att känna på klon upp till roten, kan du enkelt hitta gränsen. Följ dessa tips för en så smidig kloklippning som möjligt:

  1. Avslappnad miljö. Se till att du klipper klorna på hunden när hunden är trött och lugn. Det kan ofta fungera bra efter en långpromenad då hunden är trött efteråt.
  2. Sätt dig bekvämt och se till att även hunden är bekväm. Ta tag i en tass och håll i den så att du ser klorna. Man kan trycka lite lätt på trampdynan så brukar klorna fällas ut mer.
  3. Undersök var pulpan sitter och ta sedan ett bra tag för att komma åt med klotången. Klipp hellre lite än för mycket.

Tänk på att hunden har sporrar på framtassarna, dessa sitter högre upp än tassarna, dessa ska också klippas.

 

Tips när du ska klippa klor på hund som inte vill

Det viktigaste tipset är valet av kloklippare, se till att tången är extremt vass så att du får ett rent snitt när du klippt klorna. Då går det dessutom betydligt snabbare att klippa. Allra enklast blir det att klippa klorna på hunden om du börjar redan i valpstadiet. Att klippa klor valp är bra eftersom du vänjer hunden vid hanteringen. En valp som bits när du klipper klorna har antagligen haft en traumatisk upplevelse från tidigare försök. Då måste du lära om valpen att det inte är farligt eller kommer göra ont.

 

Lämna en kommentar