Tips när du ska lära hunden tricks

Att vara hundägare är otroligt av många anledningar. En anledning är såklart att du kan göra så mycket tillsammans med hunden. Du kan ta med hunden nästan överallt och dessutom hitta på saker ihop, som hundtricks till exempel!

Hundtrix är både roligt för dig och hunden, samtidigt som det är stimulerande för hundens psyke. Det finns hundtrix och så finns det hundtrix. Låt oss förklara. Att lära hunden sitta, ligga och rulla runt är ganska vanliga och enkla trick som de flesta kan lära hunden. Även tricks hund som ”vacker tass” och liknande. Men det finns även mer avancerade trick som faktiskt kan komma till nytta både för dig och hunden. Till exempel genom att lära hunden hjälpa till med saker, som att hämta brev, bära påsar eller städa. Ja, du läste rätt. Det går att lära hunden städa.

Oavsett vilken sorts hundtrick du vill lära hunden är belöning väsentligt. Det är så hunden lär sig att upprepa beteende, för att den belönas för det. Många hundägare gillar klickermetoden, när man har en lite apparat som ger ifrån sig ett klickljud när du trycker på den. Direkt efteråt ska du även ge hunden godis. Då kommer hunden förknippa klickljudet med belöning. Klickerträning är alltså ett jättebra redskap även när du ska börja lära hunden trick.

3 tricks att lära hunden

När det är dags att lära hunden hundtrick finns det såklart hur mycket saker som helst att lära ut. Här har vi sammanställt en lista på 3 hundtrick som kan vara roliga att testa med din hund.

  1. Lär hunden stänga luckor i köket. Detta är ett hundtrick du kan få stor användning för och inte bara i köket. Börja med att träna med klicker. Sitt framför en utdragbar låda tillsammans med hunden, men utan att göra något. Sätt ett klistermärke i handflatan och låt hunden nosa på det. Belöna direkt med klickljud och godis. Upprepa momentet ett par gånger så hunden vet vad den belönas för. Fäst därefter samma klistermärke på en låda. När hunden nosar på klistermärket upprepar du belöningen med klickljud. Fortsätt så tills hunden fattat grejen. Testa sedan att dra ut lådan och låt hunden nosa. Belöna som vanligt. Sedan fortsätter du träningen tills hunden puffar lådan med mer tryck, så att den stängs. Var noga med att genast belöna gott beteende när du försöker lära hunden något nytt. Den här principen kan du använda på i stort sett alla hundtrick.
  2. Stapla muggar. Använd samma princip som ovan fast lär hunden att stapla plastmuggar i varandra. Ett bra trick som underlättar städningen!
  3. Hämta fjärrkontrollen. Detta trick kommer garanterat att underlätta vardagen för husse och matte som inte orkar resa sig från soffan. Det är bara att öva på samma sätt som ovanstående hundtrix, med klicker och godis.

Oavsett vilka trick du vill lära hunden ska du vara noga med att inte prata och säga saker förutom när du ska lära ut själva kommandot, men detta gör du först när hunden lärt sig tricket.

Lämna en kommentar